
1.Jeść 5 posiłków dziennie.
2.Posiłki spożywać o regularnych porach z 2 - 3 godzinnymi przerwami
3.Między posiłkami można tylko pić wodę mineralną lub inne napoje obojętne, np. słabe niesłodzone napary herbaty
4.Pierwszy posiłek należy spożywać w ciągu pierwszej godziny po przebudzeniu
5.Ostatni posiłek należy spożywać około 2 - 3 godziny przed snem
6.Należy spożywać posiłki świeżo przygotowane (przyrządzane tego samego dnia)
7.Potrawy należy bardzo dokładnie żuć
8.Należy unikać spożywania owoców oraz słodyczy na ostatni posiłek
9.Nie należy pić w trakcie posiłku
10.Należy wypijać co najmniej 1,5 litra płynów dziennie
11.Tłuszcze dobrej jakości (olej, oliwa z oliwek, olej lniany) należy dodawać do gotowych potraw
12.Dozwolone warzywa należy spożywać w co najmniej 3-4 posiłkach w ciągu dnia
13.Powinno się spożywać 2 - 3 porcje chudego niesłodzonego nabiału dziennie
14.Należy spożywać co najmniej 3 porcje ryb tygodniowo
15.Należy znacznie wykluczyć spożycie tłustego mięsa i tłustych wędlin
16.Słodycze należy ograniczyć do 1 - 2 małych porcji w ciągu tygodnia
17.Należy ograniczyć sól i ostre przyprawy
18.Należy bezwzględnie unikać alkoholu.
19.Wysypiaj się! Badania pokazały, że osoby, które śpią mniej niż 7 godzin w ciągu dnia zjadają więcej kalorii i w konsekwencji ważą więcej. Brak snu wiąże się także ze zmianami hormonalnymi np. zwiększeniem stężenia kortyzolu, który sprzyja odkładaniu tłuszczu na brzuchu.
20.Skończ z wyrzutami sumienia. Jeśli popełnisz błąd – przyznaj to, wyciągnij wnioski i zapomnij, a od następnego posiłku wróć do założeń diety.